Gill Olaj-állapotfigyelő érzékelők

A termék leírása

Az olaj-állapotfigyelő érzékelő elsősorban az olajba kerülő fémrészecskék jelenlétét érzékeli, mely fémrészek a csapágyak, fogaskerekek és egyéb súrlódó alkatrészek kopásából, elhasználódásából keletkeznek. Az érzékelő mágneses vége magához vonzza és összegyűjti a fémrészeket és az összegyűlt mennyiség alapján jelet küld a hozzá kapcsolt elektronikához. Ez a jel egy figyelmeztetés lehet a korai gépelhasználódásra, hamarosan bekövetkező hibára.

A vizsgált olajba bemerülő érzékelőnek két érzékelő része van: a mágneses vég a vastartalmú fémrészecskéket vonzza, a tövében levő dielektrikus rész pedig az olaj jelenlétét, vagy hiányát, illetve az olajba került víz vagy fagyálló jelenlétét képes érzékelni. Opcióként az olaj hőmérsékletét is jelezheti.Felül: Mágneses szennyeződés érzékelő vég – Alatta: Dielektrikus rész

Két termék-változat készül, mindkettő ugyanazon érzékelő szondával:

Általános célú olaj-állapotfigyelő: Az érzékelőt in-line elektronikai egységhez kapcsolják.
Ipari kivitel: Az érzékelőhöz egy kijelző is kapcsolódik, mely a telepítés helyén is lehetővé teszi a pillanatnyi eredmény leolvasását.

Olaj-állapotfigyelő érzékelő az odavonzott fémrészecskékkel

Az olaj-állapotfigyelő érzékelő végén levő állandó mágnes magához vonzza a fémrészeket. A benne levő elektronika különbséget tud tenni finom (por alakú) vagy durva (szilánk) méretek között és a mennyiségüktől függően képezi a kimenő jeleket.

Az érzékelő másik funkciója az olaj hőmérsékletének mérése, illetve az olaj dielektrikumának változás-érzékelése, mellyel az olaj hiányát vagy jelentősebb vízmennyiség (>10%) jelenlétét jelzi az érzékelő.

A Termék használatának előnyei más állapotfigyelő rendszerekhez képest

Az állapotfigyelő rendszerek, berendezések, módszerek (pl. a rezgésdiagnosztika, termográfia, ultrahangos vizsgálatok vagy akár az olajanalízis) fejlődése töretlen volt az elmúlt évtizedekben, mégis az elmúlt 4-5 évben az olaj-állapotfigyelő érzékelők iránti igény jelentősen megugrott.

Ennek legvalószínűbb okai az alábbiakban is kereshetők:

  • Könnyű beépíthetőség
  • Alacsonyabb bekerülési költség
  • Állandó valós idejű figyelés
  • 3 féle analóg és digitális kimeneti lehetőség
  • Egyszerű adatkapcsolat, nem igényel szaktudást a beépítése, használata
  • Nincs szükség költséges tanfolyamra, speciális ismeretre
  • Alacsony fordulatszám, változó sebesség és terhelés esetén is állandó az érzékelése

Hajtóművek állapotfigyelése

A világ 5 legnagyobb vállalatcsoportjánál végzett mérések alapján elmondható, hogy az egyik leghatékonyabb alkalmazási terület a hajtóművek, ahol jellemzően 600 fordulat/perc alatti a fordulatszám. Ilyen körülmények között is folyamatos a fémrészecskék leválása, a rezgésdiagnosztikai mérésekkel viszont sokkal később jelentkeznek a megnövekedett rezgésértékek, mint ahogy a Gill olaj-állapotfigyelő érzékelő már jelezte a megnövekedett fémrészleválást.

A megnövekedett részecskeleválás indikátora az esetleges túlterhelésnek, kenőanyag szennyeződésnek, elöregedésnek vagy hiánynak.

Labor olajanalízis, részecske számlálók ?

Természetesen a Gill SC terméke egyik sem a kettő közül, de lényegesen olcsóbb egy részecske számlálónál és korábban jelzi ha a tervezettnél előbb lenne szükség egy labor olajanalízisre.

Az utóbbihoz képest lényeges előnye az állandó, valós idejű érzékelés és riasztási képesség.… és mi van, ha két tervezett olajanalízis között történik egy túlterhelés és hiba?

Gyári beállított határértékek, kalibrálás

A készülék gyári alapbeállításokkal rendelkezik, melyek a vevő igényéhez igazíthatók. A kalibrálás menetét a vásárláskor kapott kézikönyv részletesen leírja.

A finom és a durva fémrészek tekintetében három érték van gyárilag beállítva, melyet az alábbi táblázat tartalmaz.

Rendelhető egy GILL teszt szalag epoxy gyantába öntött fémrészecskékkel, golyókkal is, vagy akár meghatározott mennyiségek alapján is végezhető saját igényekre szabott kalibráció. (Fémszennyeződés Teszt szalag:Part No. 4212-00-063).

Gill olaj-állapotfigyelő érzékelő gyári kimeneti adatai:
Figyelem: a gyári érzékenységi értékek mindig kicsire vannak állítva.  Amikor az érzékelő beépítésre került a berendezésbe, lehetőség van az értékek megváltoztatására (kézikönyv szerint) , de akkor a fenti beállítások érvényüket vesztik.

Az érzékelő kiválasztása és beszerelése:

Választható menetek mérete, csavarkulcs mérete és alkalmazandó nyomatékok:Megjegyzés: a felületek finomsága  ≤0.8µ Ra legyen a jó tömítettség érdekében

Az érzékelő beépítése

Mindkét érzékelő változatot a mérendő berendezés olajkörébe kell beépíteni. A beépítés történhet az olajleeresztő csavar helyére vagy az olajszűrő előtti csőszakaszba. Erre a célra külön adaptert ajánlunk (part number 4212-00-160-100 , 1” ;  4212-00-160-150, 1.5”).

Amint azt az alsó ábra mutatja, az érzékelőt vízszintesen kell az olajáramba behelyezni úgy, hogy az összegyűjthesse a fémrészeket és ne akadályozza az olaj áramlását. A modellben levő elzáró szelepek segítségével az érzékelő kivehető és tisztítható.

Az adapter az olajrendszerbe való rugalmas beszerelési lehetőséget biztosít azon gépek esetén, ahol nehéz lenne az olajleeresztő csavar helyére történő beszerelés.

Az érzékelő beépítése akár a védendő gépbe, akár adapterbe történik, fontos szempont, hogy minden esetben az olajáramba, szűrők elé legyen beépítve! Nagy sebességű olajáramlás esetén (140 liter/perc felett) célszerű lehet az olajáramlást csökkenteni, hogy a leváló fémrészek megtapadhassanak a mágnesen.

Az összegyűjtött, leülepedett fémrészek jelzésére egy alkalmas beépítési hely az olajtartály vagy olajszivattyúk alja is.

Nem-elegyedő olajszennyeződés érzékelésére legalkalmasabb hely az olajteknő aljára történő beszerelés, keveredő olajszennyeződés esetén pedig bármely hely ahol legalább 12mm hely van az érzékelő számára, ahol folyamatos kapcsolatban van a vizsgált olajjal.