Szakmai cikkek

Szakmai cikkeink között tanulmányokat, termékleírásokat, termékösszehasonlításokat talál a következő témákban: olajállapot érzékelők,sorban alkalmazkodó tengelybeállítás, lézeres tengelybeállítások, rezgésdianosztika, ultrahangos szivárgás, termográfia.

A rezgésmérés 6 változata

PRÜFTECHNIK - FLUKE offline, online rezgésmérő műszereinek rövid ismertetése, alkalmazása, összehasonlítása.

  • Kézi és hordozható rezgésmérő; Hordozható rezgésanalizátorok, adatgyűjtők.
  • Wireless rezgésmérő;  telepített Rezgéselemzők.
  • Vezetékes Rezgésfelügyeleti Rendszerek

Hajtóművek meghibásodásának előrejelzése

A világ vezető gyártói által alkalmazott eszköz, mely a lehető legkorábban figyelmeztet a gépek közelgő meghibásodására. Napi ellenőrzést biztosít a gép állapotáról. Az érzékelők az olajba kerülő fémrészecskék jelenlétét érzékelve jelzi a közelgő elhasználódást, hibát.

Esettanulmány az autóiparban is használt hajtóművekről.

Mit érdemes tudni a Gill olaj-állapot érzékelőkről?

Ezek az érzékelők elsősorban az olajba kerülő fémrészecskék jelenlétét érzékeli, mely fémrészek a csapágyak, fogaskerekek és egyéb súrlódó alkatrészek kopásából, elhasználódásából keletkeznek. 

Termékleírás, előnyök a versenytársakkal szemben, összehasonlítás, működés.

Alkalmazkodó tengelybeállítás

A lézeres tengely-beállítás feltalálása forradalmasította az iparágat azáltal, hogy a hagyományos módszereknél nagyságrendekkel pontosabb méréseket hajtott végre.

Mivel a lézerrendszerek már évekkel ezelőtt a “legkorszerűbb” rendszerből “az üzletre kész állapotba kerültek”, az ember kísértést érezhet azt gondolni, hogy minden lézeres mérőrendszer ugyanaz, és már semmi sem maradt ami tovább-fejleszthető lenne ebben a technológiában.

Termográfia

A termográfiai vizsgálatok elméleti alapjai

Az elektromágneses sugárzásnak rendkívül széles spektruma van. Az ember számára a látható fény alegfontosabb. A Nap sugarainak kb 50 %-a látható fény, kb 30%-a az infravörös: tartomány.  Állatvilág igen változatos, pl. a csörgőkígyó az infravörös tartományban „lát”. „Amit kispórolt belőlünk a természet, azt a mérnökök lehetővé tették”

Rezgésdiagnosztika

Rezgésdiagnosztika értelmezése

Ez az összeállítás a szerkezetek állapotának megítélésénél alkalmazott rezgésdiagnosztikai módszerekkel – mint a roncsolásmentes szerkezeti vizsgálatok egyik speciális területével – foglalkozik.

Lézeres tengelybeállítások

A gyártási minőség javulása és a termelékenység növelése érdekében alapvető követelmény a gyártó gépek telepítési és üzemi paramétereinek precíziós beállítása, folyamatos ellenőrzése és szükség szerinti korrekciója.

Ha ezeket a beállításokat nem végezzük el, akkor a működés közben a tengelyekben erők, feszültségek, erős rezgések léphetnek fel. Ezek a hatások kopáshoz, törésekhez vezetnek és csökkentik a gép élettartamát.

Ultrahangos szivárgásvizsgálat

Az ULTRAPROBE 9000 műszer segítséget nyújt a preventív és prediktív karbantartások tervezéséhez.

Ez a többfunkciós ultrahangos műszer alkalmas egyszerű lég- és gázrendszerek szivárgásvizsgálatára, de alkalmas elektromos és mechanikus rendszerek hibafelderítésére is.

ULTRAPROBE alkalmazási területei:

Turbina lézeres beállítása

Videó a beállításról

Dinamikus kiegyensúlyozás 2. rész – A kiegyensúlyozás fajtái, módszerei

Legutóbb a kiegyensúlyozás elméletével foglalkoztunk, ebben a cikkben pedig a kiegyensúlyozás fajtáiról, módszereiről lesz szó.

A kiegyensúlyozatlanság fajtái:

Dinamikus kiegyensúlyozás 1. rész – A kiegyensúlyozás elmélete

Miért zajosabbak egyes gépek, mint mások? Miért forog be alulra a szelep a kerékpárnál, ha szabadon foroghat a kerék? Miért remeg be egy autó kereke meghatározott sebességeken? Szinte naponta találkozhatunk ilyen jelenségekkel, amelyek hatását gyakran alábecsüljük – ez a kiegyensúlyozatlanság.