Alkalmazkodó tengelybeállítás

Új generációs technológia minden tengelybeállítási kihívás megoldásához

 Összefoglaló

A lézeres tengely-beállítás feltalálása forradalmasította az iparágat azáltal, hogy a hagyományos módszereknél nagyságrendekkel pontosabb méréseket hajtott végre.

Mivel a lézerrendszerek már évekkel ezelőtt a “legkorszerűbb” rendszerből “az üzletre kész állapotba kerültek”, az ember kísértést érezhet azt gondolni, hogy minden lézeres mérőrendszer ugyanaz, és már semmi sem maradt ami tovább-fejleszthető lenne ebben a technológiában.

De ez a nézet téves. Igaz, hogy egyes rendszerek változatlanok maradtak, de mások tovább fejlődtek.

Ez a tanulmány bemutatja a legújabb előrelépést: alkalmazkodó tengelybeállítás. Ez a megnevezés a szoftver és a hardver innovációját jelenti. Lehetővé teszi a karbantartó csapat számára, hogy bármilyen tengely beállítási feladatot elvégezhessenek, a standard, napi egyszerű feladatoktól az összetettebb és kihívást jelentő feladatokig, mint például a kardántengelyek, függőleges karimás gépek derékszögű sebességváltók, vagy kiterjedt gép-láncok hajtásainak beállításai.

Egyes beállító termékek hangsúlyozzák a könnyű mérések lehetőségét. Míg a könnyű használat elengedhetetlen, “könnyű” néha egy másik szó a “leegyszerűsítő.” A karbantartó csapatok egy egyszerű eszközt kaphatnak, amely néhány egyszerű feladathoz megfelelő, de amint a feladat kevésbé egyszerűvé válik, korlátokba ütközik az adott műszer használata.

Az alkalmazkodó tengelybeállítással a karbantartó csapat a hardver- és szoftverképességek egyedülálló kombinációjával rendelkező eszközökkel rendelkeznek, amelyek gyakorlatilag bármilyen helyszíni helyzethez alkalmazkodnak. A normál, napi vagy egyszerű beállítási feladatok végrehajtása sokkal gyorsabb és nagyobb pontosságú; összetettebb, nagyobb kihívást jelentő gépkonfigurációkkal, a nagyobb pontatlanságú gép-kapcsolatok, szűk helyen végezhető feladatok sokkal könnyebben elvégezhetők, nem kell manuális, időigényes utómunkákat végezni.

Az alapszintű lézeres beállító műszerek valójában új hibákat generálnak, szükségtelenül bonyolítva az összehangolási folyamatot, frusztrációt okozva a technikusokat, és többlet-költségeket okoznak. Amit a karbantartási vezetők egy olcsóbb műszerrel megtakarítanak, elveszítik a többlet-munkával és ráfordítással.

Az alkalmazkodó tengelybeállítással a munka gyorsabban megoldható, az eredmények pontosabbak, és a csapat kapacitása felszabadul.

Minden karbantartó csapat egyedi kihívásokkal néz szembe. Az alkalmazkodó beállítás teljes megoldást kínál számukra a könnyű használat feláldozása nélkül. Valójában a műszer könnyű használata erősség sok esetben, ahol az alapszintű lézeres műszerek használata kihívást jelen.

Az alkalmazkodó beállítás kiküszöböli az emberi hibákat, miközben új pontossági és sebességi szinteket biztosít. Ezt az új-generációs lézeres tengelybeállító teszi lehetővé két szükséges mögöttes újítással:

  • Egylézeres Technológia (Single-Laser Technology)
  • Aktív Helyzeti Intelligencia (Active Situational Intelligence ASI).

Az ezekkel a technológiákkal felszerelt műszerek új rugalmassági szinteket biztosítanak három kulcsfontosságú területen:

  • Alkalmazkodás a beállítandó Berendezéshez
  • Alkalmazkodás a Helyzethez
  • Alkalmazkodás a Karbantartó Csapathoz

 Az Alaptámogatók 

Az alkalmazkodó beállítás két jelentős újítással éri el eredményeit, amelyek egyetlen rendszerbe integráltak.

Az egyiket a hardverbe tervezték; a másik magában foglalja a szabadalmaztatott, szoftverbe épített algoritmusokat, képleteket és intelligenciát.

Egylézeres Technológia

Az egylézeres technológia egy lézernyalábot és egy érzékelőt használ. Ez kiküszöböli a két egység összehangolásának pontatlanságát, bonyolultságát és gyorsabb, pontosabb munkavégzést is biztosít, mint az egymással szemben dolgozó kettős lézerrendszerek.

A kettős lézerrendszerek kihívást jelentenek a teljes mérési folyamat során. Különös szenvedés a “divergencia” jelensége, amikor a mérendő szakasz között a lézer és az érzékelő hatótávolságon kívül van … a lézer és az érzékelők közötti kapcsolat megszakad. Ez a rövid videó  hasznos annak megértésében, hogy ez hogyan történhet meg:https://www.youtube.com/embed/4JO3JwGgToE?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=hu-HU&autohide=2&wmode=transparent

A kettős lézerrendszerek különösen a szögbeállítással küzdenek. A technikusok nem tudják könnyen fenntartani a vonalat az érzékelőkhöz – ez egy alapvető probléma, amely a mérési távolság növekedésével felerősödik, például egy távtartó tengely esetében.

Ábra: Kettős lézerrendszer hosszú távolságon: hossz-vonal divergenciája

A technikusoknak újra kell indítaniuk a méréseket, meg kell állni, meglazítani a lábakat, mozgatni a gépet, újra meg kell húzniuk a lábakat, majd remélni, hogy az érzékelők hatótávolságon belül vannak. Előfordulhat, hogy ezt a folyamatot többször meg kell ismételni, mely időveszteséget és hibalehetőséget jelent.

Az alapszintű lézerbeállító műszerek nem tudnak alkalmazkodni. Az első mérés elvégzése előtt javítják az “előbeállításat”. De ez magában foglalja a gép mozgatását – és így nem tudja dokumentálni annak eredeti állapotát – és ez valóban nem más, mint egy látszólagos „sejtés”. Ezen túlmenően ez csak egy vízszintes párhuzamos mozgatás, mely figyelmen kívül hagyva a nagyon is valós lehetőségét a szögeltolódásnak.

Az egylézeres beállítási rendszerek kiküszöbölik ezeket a problémákat. Kihasználva két optikai érzékelő sík adta erőfölényt a technikusoknak soha nem kell a mérést megállítani, lazítani, és újrahúzni a lábakat, vagy több mérési sorozatot végezni.

A Freeze-Frame Measurement-el együtt használva (az alábbiakban kifejtve), a nagy távolságok anélkül mérhetők, hogy a lézer elveszítené a célérzékelőt.

egylézeres mód

Ábra: Egylézer, kettős érzékelő technológia kiküszöböli a távolság okozta divergencia problémáját

Az egylézeres technológia gyorsan teljesíti az beállítási feladatokat, miközben javítja a pontosságot. Az ezzel a technológiával felszerelt rendszerek közé tartozik a “Live Move” képesség, amely lehetővé teszi a technikusok számára, hogy szó szerint valós időben lássák a javításokat. Az érzékelőészlelési felületek teljes tartományában egyidejűleg frissített eredményeket látnak függőleges és vízszintes síkokban. Ez legyőzi a nem alkalmazkodó, kettős lézeres rendszerekre jellemző korlátokat.

Video az élő mozgatásos „Live Move” beállításról:https://www.youtube.com/embed/Uou2vJTsgU4?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=hu-HU&autohide=2&wmode=transparent

Active Situational Intelligence (ASI)

Az Aktív Helyzeti Intelligencia (ASI) olyan szoftver, amely valós idejű, “pillanatnyi” visszajelzést és útmutatást nyújt. Például a mérés minőségét nyomon követi és azt a folyamatos söprés (Sweep) során megjeleníti a mérést végző számára. Bizonyos tényezők, amelyek veszélyeztethetik a mérés minőségét a nem alkalmazkodó rendszerekben, mint például a tengelykapcsoló holtjátéka vagy a környezeti rezgés által kiváltott hibák, automatikusan észlelhetők és kiszűrhetők menet közben, lehetővé téve a rendkívül pontos méréseket még kihívást jelentő körülmények között is.

ASI valós idejű, praktikus intelligencia. A mérés végeztével mutatja a mérés alatt történteket. Dinamikusan reagál minden történésre, ami a mérési folyamatot befolyásolta.

Az ASI prediktív intelligenciával is rendelkezik, amely segít a technikusoknak, hogy a gép mozgatásának időigényes feladatát megelőzően értékeljék a lehetséges mozgatási irányokat.

Ezzel a két újdonsággal a fejlett mérőrendszerek képesek teljesíteni az alkalmazkodó beállítás ígéretét mindhárom kritikus területen, amelyek minden tengelybeállítási feladatban közösek – a beállítandó eszköz, annak kezdeti helyzete és a karbantartó csapat.

Alkalmazkodás az Eszközhöz

Az alapszintű lézerbeállító rendszereket nem úgy tervezték, hogy a kritikus forgó eszköztípusok széles körét támogassák. Ezeken nagyon nehéz használni bizonyos eszköztípusokat. A tengelybeállítás költséges és időigényes problémává válik ott, ahol alapszintű műszerrel rendelkezik az üzem. A beállítandó gépek esetén a következő feladatok adódhatnak:

Sorba-kapcsolt gépláncok Tengelybeállítása

Az alkalmazkodó tengelybeállítással gyorsan és könnyen kezelhetők ezek a géprendszerek, a több-tengelykapcsolót mérő képességgel több, egymás utáni tengelykapcsolat mérhető egyidőben.

A gépláncok általában hajtóműves kapcsolatok, melyek nagy kihívást jelentenek a tengelybeállítások között. Amint három egymás utáni gép szögeltérései jelentkeznek, ott ez exponenciálisan növekvő hibát jelent, mely feladat messze meghaladja a kettős-lézeres rendszerek képességeit ASI rendszer nélkül.

Az alapszintű mérőrendszer esetén a sok próbálkozás sok hibát is jelent melyet gyakran matematikai módszerekkel javítanak a tényleges mérés helyett. Mivel ebben a forgatókönyvben csak egy fejkészletet használnak, fizikailag csak egy tengelykapcsolatot mérnek és figyelnek egy időben. Azonban a hajtómű mozgása egyszerre befolyásolja mind a tengelykapcsoló és az összes tengely pozícióját. Csak akkor lehet nyomon követni a tényleges, nem elméleti változásokat, ha mindkét csatlakozót valós időben ellenőrizzük.

Ha a gépláncot egy alapszintű műszerrel állítják be, az első méréskor bevitt hiba tovább vivődik a mérés során. A gépek „megszorulhatnak” és a további állítás a mérés során már nem lesz lehetséges. Amikor ez bekövetkezik, akkor a fix pontot meg kell változtatni és elölről kezdeni a mérést. A helyzeti intelligencia nélkül ez a folyamat egész nap tarthat.

Az alkalmazkodó lézerrendszerek a gépláncokat egy menetben tudják mérni. Az egyedi ‘alul-korlátos’ és ‘túl-korlátos’ eszközpark esetén nincs szükség rögzített lábakra így a technikusok a valós gépi korlátokat tartalmazó optimális gépbeállítást elvégezhetik.
A Virtual Move Simulator-nal együtt használva (az alábbiakban ismertetjük) az egyidejű gépcsoport-beállítás lehetővé teszi a technikusok számára, hogy teszteljék a tűrések és a javasolt mozgások tartományát a teljes gépcsoporton, kiküszöbölve a próba-és-hiba okozta újra mérést és állítást az alapszintű lézerrendszerek esetén.

Teljes Hőlefedettség

Üzemi állapotban a legtöbb eszköz a megnövekedett hőmérséklet miatt megváltoztatja relatív helyzetét, ezért a beállítás során speciális előre meghatározott beállítási értékekre van szükség. Mivel a tengelybeállítás csak álló gépen végezhető, elengedhetetlen, hogy teljes mértékben előre figyelembe vegyük a valós üzemi hőmérsékletek okozta elmozdulások mértékeit.

Az alapszintű lézerrendszerek csak a kapcsolószerkezet változásait mérik. Sajnos ez csak a fele a termikus változásoknak, figyelmen kívül hagyva a gép láb elmozdulásait. A lábak elmozdulásának mértékét elhagyó műszerrel a karbantartó technikusok nem rendelkeznek teljes körű információval, a hőhatás okozta elmozdulás találgatásokra alapozódik.

Egyes mérőrendszerek úgy próbálnak meg kompenzálni, hogy engedélyezik egy előbeállított érték változtatását, a többit pedig megpróbálják kiszámolni ebből. De ez nem adja meg a technikusok számára teljes körű alkalmazkodást a kívánt kontrollt.

Az alkalmazkodó lézerrendszerek teljes hőlefedettséget biztosítanak, amely dinamikus változásokat tartalmaz mind a tengelykapcsolónál, mind a lábaknál. Ez lehetővé teszi a karbantartó csapat számára, hogy mindkét helyen hőelmozdulási értékeket vehessenek figyelembe.


Helyben végzett kardán beállítás

Nem minden iparágban használatos a kardántengely de ahol van, ott különösen nehéz azok beállítása. Általánosan ezeket leszerelik a beállítás elvégzéséhez. Ilyenkor gyakran darura, emelőre van szükség a tengelyek mozgatásához.

Az alkalmazkodó lézerrendszer áttörést jelent ez esetben mivel kiszerelés nélkül elvégezhető a kardántengelyek beállítása.

Ez a video segít ennek megértésében:https://www.youtube.com/embed/md7X_ulJVL0?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=hu-HU&autohide=2&wmode=transparent

A kardán-hajtással rendelkező forgó hengerek esetén rengeteg időt és pénzt takaríthatunk meg a helyben végzett kardán-beállítással.

Ahogy a lézeres tengelybeállítás a gépi kapcsolatok széles skáláján használható, úgy a kardán-hajtás esetén az alkalmazkodó rendszer teljes megoldást kínál, mellyel elhagyhatók a manuális megoldások és nagy pontosság érhető el, szemben az alapszintű rendszerekkel.

 Helyzethez való Alkalmazkodó képesség

Bár a tengelybeállítás egyszerű műveletnek tűnik, a technikusok tudják, hogy a mérés ►állítás ►mérés folyamata megtévesztően tűnik egyszerűnek. Meg kell küzdeniük sok változóval: eszköz típusa, eszköz helye, telepítési vagy karbantartási projekt, mérés beállítása, mozgási lehetőségek, stb.

Az alkalmazkodó tengelybeállítás talán legerősebb tulajdonsága a valós helyzethez való alkalmazkodás képessége: hogy a különböző változókhoz történő egyszerű, gyors és pontos beállítás révén sikerélményt is nyújt.

Az alkalmazkodó tengelybeállítás koncepciója a folyamat során végig jelen levő ASI. Íme néhány újítás, amely szóba jöhet:

Nem-kapcsolt Tengelyek Felismerése

Gépek telepítésekor a beállításnak összekapcsolatlan tengelyekkel kell kezdődnie, hogy a géprendszerekben lévő maradék erők felszabaduljanak. Az alapszintű lézer-rendszerek azonban nem rendelkeznek optimalizált mérési eljárásokkal a nem-kapcsolt tengelyekhez. A technikusoknak manuálisan kell tartaniuk a tengelyeket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy mindkettő ugyanabban a relatív szögben van, majd manuálisan veszik a pontot, majd manuálisan mozgatják őket. Ez nagyban növeli a hibák kockázatát.

Alkalmazkodó beállítással a nem-kapcsolt tengelyek bármilyen helyzetben lehetnek; A lézernek csak el kell találnia az érzékelőt. A mérés során a tengelyek szabadon mozoghatnak, miközben az alkalmazkodó rendszer mérési adatokat vesz.

Ez a képesség magas megtérülést biztosít, amikor a csapatok egy eszközt telepítenek, mivel a pontos eredmények és a szükséges gépmozgatások a lehető leggyorsabban elérhetők.

  Állókép Mérés

Lézeres beállító rendszerek, amikor egy nagy kezdeti szöghibával szembesülnek, a lézersugár nem éri el az érzékelő tartományát, a tengely forgatása és mérése nem lehetséges.

Ilyen esetben, az alkalmazkodóképesség hiánya miatt, egy alapszintű műszer egy „előbeállítást” vagy „durva beállítást” végez úgy, hogy a lézerek és érzékelőik a szűk működési tartományukban maradjanak.

Természetesen ilyen esetben a technikus nem tudja – konkrét számok hiányában – pontosan mekkora alátétlemez és vízszintes  mozgatás kellene. Csak becslésre hagyatkozhat. Gyakorlatilag egy ilyen rendszerű műszer csak látszólagos jelzést ad a vízszintes helyzetről. Bizonyos mértékű függőleges irányú elmozdítási szükségletet jelez a műszer, de konkrét lemezvastagságot nem, a technikusok sötétben tapogatóznak.

Az alkalmazkodó tengelybeállítás megoldja ezt a problémát az állókép méréssel. Ez a módszer kezel bármekkora tengely-eltérést bármekkora hosszon.

A technikusok felé figyelmeztetést ad a műszer ahogy közeledik az érzékelő végállásához folyamatos söprési méréskor. Ilyenkor megállítható a forgatás, újra-pozícionálható a lézersugár és folytatható a tengely forgatása. A beépített algoritmus összekapcsolja a szenzor-lézert a mérés végeztével. A végeredmény a teljes mérés dokumentálhatósága, a beállítatlanság mértékének mutatása találgatások nélkül.

Automatikus többtényezős Minőségjavítás

Az Aktív Helyzeti Intelligenciába (ASI) épített képesség a mérések befolyásoló tényezőinek érzékelése és kompenzálása, melyek negatívan befolyásolnák a mérési eredményeket. ASI ezeket a tényezőket a folytonos söprés idején valós időben figyeli. A technikusok azonnal visszajelzést kapnak, mit kell tenniük a pontos mérés megvalósításához.

Ez azt jelenti, hogy kisebb tapasztalatokkal rendelkező technikusok is tökéletes mérési eredményekhez jutnak, ha követik a műszer kijelzőjén megjelenő javaslatokat.

ASI egyidőben sok minőségi faktort figyel folyamatosan, pl. a forgatás szögét, sebességét, egyenletességét azonnali visszajelzést adva a mérésről. Ezen tényezők is a faktorok között szerepelnek:

•    Azonnali Tengelykapcsoló Holtjáték Szűrés

Az alapképességű tengelybeállító műszerek tanácsolják vagy figyelmeztetnek a tengelykapcsolók holtjátékának kiküszöbölésére a pontos mérés érdekében. Ezt könnyű az eladónak mondani, de milyen nehéz a technikusnak megvalósítani!

Ezzel szemben az ASI feltételezi a holtjáték meglétét. A beépített intelligencia a folyamatos mérés megkezdésekor automatikusan érzékeli a holtjátékot és ki is szűri azt. A nem megfelelő mérési adatokat kiszűrve az ASI egyenletes tiszta mérési adatokat szolgáltat a holtjáték megléte ellenére is.

•    Környezeti rezgések

A mérendő gépegység közelében gyakran működnek más berendezések is. Az ezen gépek keltette rezgések zavaró jeleket eredményezhetnek a mérés során, melyek szintén kiszűrésre kerülnek.

5 Ábra: Automatikus Többtényezős Minőségi Követelmény-rendszer biztosítja az azonnali visszajelzést a mérések pontosságáról

 Alkalmazkodás a Csapathoz

Az alkalmazkodó tengelybeállítás rendelkezik azzal a képességgel, hogy a mérést végzők véletlen hibáit valós időben elemzi és kiszűri ezeket a hibákat.

Az alapszintű lézeres tengelybeállító műszerrel tapasztalt és kevésbé tapasztalt technikusok is gyakran eltérő eredményeket mérnek. Az alkalmazkodó rendszerek egyforma csapat-mérési eredményeket adnak: kevésbé tapasztalt technikus mérésében jelentkező általános hibákat kiszűrve magas minőségű mérést kapunk csakúgy, mintha tapasztalt személy végezte volna.

Néhány alkalmazkodó tengelybeállítási lehetőség, amelyek célja a csapat teljesítményének növelése:

Virtuális Mozgatási Szimulátor (VMS)

A gép mozgatása gyakran a legköltségesebb és rizikósabb része a tengelybeállításnak, főleg ha kiderül, rossz irányban történt a mozgatás.

A VMS rendszer több ezer munkaórát takarított meg a technikusoknak a világ számos iparágában lehetővé téve a mozgatás modellezését, látva a mozgatás lehetőségeit, a lépések eredményeit, finomítani a döntéseket, mielőtt ténylegesen a fizikai mozgásra kerülne a sor.

A VMS megerősítheti, hogy a tervezett vízszintes és függőleges mozgatás tényleg a kívánt toleranciát eredményezi-e majd.

A VSM megtérül, amikor megmutatja, nincs elegendő hely a szükséges elmozdításhoz (pl. 5 mm-re van szüksége és csak 2 mm fizikai távolság van).  A technikusok elkerülik a fölösleges időigényes mozgatásokat, hogy kiderítsék működni fog-e a dolog, vagy sem. A feltételezéseket kiválthatják valós, működő mozgatásokra mielőtt megkezdenék a tényleges fizikai mozgatást.

Habár az alapszintű lézeres beállító rendszerek kínálhatnak némi szimulációt, azok képtelenek alkalmazkodni a nagy távolságokhoz, speciális eszköz típusokhoz és a nagy beállítási pontatlanság miatt a szimulációk csak követik a szokásos sejtést és az előbeállítás még szükséges.

Mérések megosztása és összmunka

A mérés végzők Felhőalapú alkalmazáson keresztül megoszthatják társaikkal a mérések eredményeit  akár üzemen belül, akár a világ bármely pontján lennének is. Szoftver segítségével  a vezetők, szakértők szemmel kísérhetik az aktuálisan mért gépek állapotát, mérési eredményeit. A következő video példa erre:https://www.youtube.com/embed/SDPsv3M6kSI?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=hu-HU&autohide=2&wmode=transparent

Például a mérés utó-feldolgozása, visszajátszása lehetséges videon, a változtatások helyi PC-n is elvégezhetők és útmutatások adhatók a helyi mérést, beállítást végző kollégának.

Ez az ahogy a csapat kapacitása bővíthető: a technikus elvégzi a mérést de nem tudja hogyan tovább. Nem kell az irodába visszamenni, az ott levő kollégái a mérési eredményeket láthatják és a mérnökök útmutatást adhatnak a továbbiakat illetően.

RFID Integráció

Az RFID rádiójellel beazonosítja a gépet tájékoztatva a helyszínen levő technikust, ez-e a mérendő gép. A szoftver betölti a gép korábbi adatait, mérési eredményeit. Ezzel nyomon követhető a gép tengelybeállítási állapotainak változása, gyakorisága és azok esetleges okai.

Beállítás Gyakoriságának Számítása

A képlet kiszámítja, hogy milyen gyakran ellenőrizze egy adott gép tengelybeállításait és milyen gyakran ütemezze azt. Lehetőséget ad a felhasználónak a gép kritikus státusának megadására. Így annak tengelybeállítási ciklusa gyakoribb lehet optimalizálva ezzel a gép élettartamát.

Eszköz-alapú tengelybeállítás

ALIGNMENT RELIABILITY CENTER® 4.0 szoftver

Az alkalmazkodó beállítási rendszerek és szoftverek használatával a karbantartási és üzemeltetési vezetők dinamikus gépállapot-figyelési paraméterként használhatják a gépbeállítási adatokat.

Az eszközalapú beállítási szoftverrel rendelkező alkalmazkodó rendszerek nyomon követhetik adott gép beállítási állapotváltozásait és megbízható adatokat szolgáltatnak az ismétlődő gépelállítódások elemzéséhez.

Felhőalapú szolgáltatás használatával a mérnökök eszközalapú mérési feladatokat hozhatnak létre és küldhetnek el a helyszíni technikusok számára. A beágyazott RFID technológia automatikusan azonosítja a mérnivaló eszközt. A mérés után az eredmények visszakerülnek a szoftverbe. Ezek visszajátszhatók, elemezhetők, archiválhatók vagy beállítási jelentések készítésére használhatók.

Az eszközalapú összehangolási szoftver kifejezetten arra szolgál, hogy segítse a karbantartási és szolgáltatási szakembereket több eszköz kezelésében az üzemben vagy a távoli helyeken.

Végkövetkeztetés                 

A forgó eszközökkel rendelkező üzemek karbantartási vezetői tudják, hogy a tengelybeállítás az egyik legfontosabb tényező az eszköz élettartamában, a működési költségben és a vállalkozás végső értékelésében.

Először is a telepítés idején a nagy pontosságú beállítás egy proaktív karbantartási technika, amely teljesítményt, nagy hatékonyságot és hosszabb gépi élettartamot biztosít már az aktív használat megkezdésekor.

Működés közben a tengelybeállítás az első intézkedés, amikor a gépnél magas rezgést mérnek. Valójában a gép meghibásodásának több mint 50%-át az egytengelyűség hiánya okozza.

Több mint három évtizeddel ezelőtt a lézeres egytengelyűség beállítók forradalmasították az ipart. Felgyorsították a mérési folyamatot, sokkal hatékonyabbá tették, mint a hagyományos módszerek, és hozzáférhetőek a nem szakemberek számára is.

Azonban az egyetlen dolog, amiben a lézeres tengely-beállítók hasonlítanak egymásra, az a lézer maga. Hatalmas űr tátong az alapszintű és az alkalmazkodó rendszerek között.

A karbantartás vezetők azt is tudják, hogy minden üzem egyedi, saját fizikai elrendezéssel és kritikus eszközlistával. Egyre inkább olyan tengelybeállító rendszereket követelnek, amelyek teljesebbek, alkalmazkodni tudnak az eszközparkjukhoz, a beállítási kihívásokhoz és a csapatukhoz.

A PRÜFTECHNIK úttörő volt a lézeres egytengelyűség beállítók fejlesztésében több mint 35 évvel ezelőtt. Most a Fluke Reliability csapat tagjaként továbbra is folytatja a fejlesztéseket.

Bevezettük a lézeres tengelybeállítás új generációját: az alkalmazkodó tengelybeállítási rendszereket. Ez egy szabadalmaztatott egyesített rendszer mind hardver, mind szoftver területen, melyek egyesítik az egylézeres technológiát az alkalmazkodó helyzeti intelligenciával.

A PRÜFTECHNIK rendszerekkel a karbantartó csapatok könnyedén kezelhetik a tengelybeállítási kihívások széles skáláját – az egyszerűtől a bonyolult forgatókönyvig, elkerülve a többletmunkát, melyet az alapszintű rendszerek jelentenek. Az alkalmazkodó beállítás gyorsabban működik, kiküszöböli a hibákat, és felszabadítja a csapatkapacitást, lehetővé téve a karbantartási és megbízhatósági csapatok számára, hogy maximális működési élettartamot és hatékonyságot biztosítsanak a gondozásukra bízott kritikus eszközök számára.