A rezgésmérő eszközök 6 fő típusa

Condition Monitoring – Állapotfigyelés – Távfelügyelet

CM megoldás 1 – Offline egyszerű
CM megoldás 2 – Online egyszerű
CM megoldás 3 – Online komplex

 

A távoli állapotfigyelés célja:

A megbízhatóság az a „valószínűség, amellyel egy termék meghatározott időhatárokon és környezeti feltételeken belül teljesíti feladatát”. Mivel a kockázatok 100%-át semmiképpen sem lehet lefedni, kritikus fontosságú, hogy elérjük azt a célt, hogy a karbantartási erőfeszítések költséghatékonyabbak legyenek, mint a kockázatok vagy meghibásodások költségei.

– A gépekkel kapcsolatos problémák korai felismerése.
– Javított karbantartási tervezés a berendezés nem tervezett leállásának elkerülése érdekében.
– Csökkentett karbantartási, készlet- és termelési költségek.
– A gépek élettartamának növelése.

Tipikus állapotfigyelési kihívások

Eszközökkel kapcsolatos kihívások: Hozzáférhető, veszélyes, nehezen hozzáférhető

Csapatkapacitással kapcsolatos kihívások:

A rezgés az egyik legkorábbi jelzője a lehetséges meghibásodásnak – de gyakran nehéz rutinszerűen mérni.

A különböző típusú gépek különböző körülmények között mérhetők és ez néha kihívást jelent. E kihívások közül sok ma már könnyebben kezelhető távérzékelős méréssel, bár a hagyományos kézi mérőeszközök még mindig értékesek lehetnek más helyzetekben.

A csapatoknak lehetnek rezgésszakértői, de túlságosan szétszórtak, és nem tudnak minden eszközre kiterjedni. A kisebb csapatoknál előfordulhat, hogy nincs házon belül rezgés diagnoszta – külső segítségre van szükségük hardver és szoftver tekintetében is, nem is beszélve a betanulásról.

Minden csapat számára mindig több a tennivaló, mint a rendelkezésre álló erőforrás, idő.

Minden holisztikus rezgésállapot-ellenőrzési stratégiának meg kell oldania ezeket a problémákat:

• Túl sok eszköz karbantartása / mérése
• A szakértelem hiánya
• Időhiány
• Külső segítségre van szükség
• Szükség van igény szerinti szakértői hozzáférésre

Távoli állapotfelügyeleti szolgáltatásaink:

Koncentráljunk a rezgésállapot-ellenőrzésre, és bontsuk le 3 kritikus sikertényezőre:

1. Eszközök lefedettsége – a lehető legtöbb gépét szeretné bevonni a kombinált állapotfigyelési stratégiába.
2. Adatgyűjtés – a rezgési adatok megszerzése az állapotfigyelés középpontjában áll … amint látni fogjuk, ennek különböző módjai vannak.
3. A csapat képessé tétele – Ha megvan az adat, akkor tudnia kell, hogy mit jelent, és ezért milyen intézkedéseket (ha vannak ilyenek) kell tennie a csapatnak.

Ha ezt hatékonyan tudjuk elvégezni, akkor számos lehetséges hibát felismerhetünk, és a karbantartási intézkedéseinket megelőzhetjük.

És lehetséges lesz a „virtuóz mutatvány”: Az egész üzem folyamatosan csúcsteljesítményen üzemel.

Nézzük meg közelebbről a rezgésfelügyeleti siker e 3 dimenziójának mindegyikét …

Egy modern rezgésmérő eszköznek illeszkednie kell a mai, gyorsan fejlődő, a dolgok ipari internete (IIoT) által vezérelt karbantartási és megbízhatósági világhoz. Annak érdekében, hogy a szervezet számára a legjobb eszközt válassza ki, fontos tudni, hogy az adott rezgésérzékelő vagy ipari rezgésmérő eszköz illeszthető-e jelenlegi és jövőbeli rendszereihez, beleértve a hardvert és az eszközkezelő szoftvert is.

A dolgok ipari internete (IIoT) az emberek, a rendszerek és a gépek közötti interfészt hajtja végre. Az általa biztosított csatlakoztathatóság új lehetőségeket kínál a karbantartó csapatoknak a gépek élettartamának meghosszabbítására és az általános hatékonyság növelésére.

A távoli állapotfigyelő eszközökkel például a megbízhatósági szakemberek előre jelezhetik az eszközök meghibásodását, és bárhonnan azonnal megkaphatják a kritikus gépállapot-adatokat. Hamarosan pedig a gépi tanulással (ML) és a mesterséges intelligenciával (AI) kombinált rezgéselemzés fogja meghatározni a javítási javaslatokat. De ennek a jövőnek a felszabadítása azt jelenti, hogy a karbantartó csapatoknak fel kell készülniük a megfelelő rezgésmérő eszközzel.

Melyik rezgésmérő eszközt használjam és miért?
A rezgésmérő eszközöknek ugyanaz a célja: a gép rezgési problémáinak azonosítása és megoldása. Mielőtt választana egyet, nézze meg alaposan, hogy az Ön szervezete hol tart a megbízhatósági útkeresésben. Elégedett a jelenlegi karbantartási gyakorlatával és működési állapotával? Rendelkezik-e a kapcsolatrendszerrel és az infrastruktúrával a prediktív karbantartási (PdM) stratégiák vagy egy rezgésfigyelő program megvalósításához?
Az erőforrások, a technikai know-how, a mélyreható ismeretek és a gyenge szervezeti háttér hiánya gyakran megállítja az előrehaladást, és nem megfelelő rezgésmérő eszközválasztáshoz vezet. A Fluke Reliability átfogó távoli állapotfigyelési szolgáltatásokat, hardvereket és szoftvereket kínál, hogy elindulhasson, a helyes úton maradhasson, és biztosítsa a folyamatos bővülést.

6 típusú rezgésmérő eszköz

A következő eszközök gyakran segítenek a megbízhatósági szakembereknek a prediktív karbantartási (PdM) vagy távoli állapotfigyelési program elindításában.

1/ Kézi rezgésmérő eszközök
Fluke 805 FC rezgésmérő

Legjobb felhasználás:
A Fluke 805 FC rezgésmérőhöz hasonló kézi eszköz akkor a legjobb, ha egy rendkívül megbízható szűrőeszközre van szüksége, amely megismételhető, átfogó rezgésmérést biztosít. A tollal ellentétben a Fluke 805 egyedi változókat is mér, beleértve a csapágy állapotát és a hőmérsékletet.
A súlyossági skála könnyen érthető, és egyszerű szövegeket (Jó, Megfelelő, Elégséges, Nem kielégítő, Elfogadhatatlan) jelenít meg a csapágy állapotának és az általános rezgésnek a jelzésére. A készülék az alacsony és magas frekvenciák széles skáláját olvassa, és az adatok bárhonnan elérhetők egy intelligens eszközön, például laptopon vagy mobiltelefonon keresztül.

2. Hordozható Rezgésmérő, adatgyűjtő eszköz

PRÜFTECHNIK Vibscanner 2 Vibration Tester
Legjobb felhasználás:
A hordozható rezgésmérő a legjobb eszköz olyan karbantartó szervezetek számára, amelyek elegendő erőforrással rendelkeznek az útvonal alapú adatgyűjtéshez. Ezek a hordozható rezgésmérő eszközök akkor jelentenek erős lehetőséget, ha a kritikus gépek biztonságosan és könnyen elérhetőek egy technikus számára. És bár mind a kézi rezgésvizsgáló, mind a rezgéselemző készülékek képesek rezgési adatok rögzítésére és a géphibák diagnosztizálására, eltérő képességekkel rendelkeznek.

3. Hordozható Rezgéselemző, adatgyűjtő, kiegyensúlyozó készülék

VIBXpert II  –  PRÜFTECHNIK
A rezgésvizsgálókhoz hasonlóan a hordozható rezgéselemző készülék is azonnali információt adhat a felhasználóknak a gépek állapotáról, beleértve a motorokat, ventilátorokat és fúvókat. Mindkettő képes azonosítani a négy leggyakoribb hibát: kiegyensúlyozatlanság, rossz beállítás, lazaság, csapágysérülés. Gyakran a hiba helyét és súlyosságát is meg tudják mondani.
A rezgésvizsgálókkal ellentétben azonban egy kézi rezgéselemző eszköz, mint például a Prüftechnik VIBXpert II, szinte bármilyen típusú rezgési adatot képes gyűjteni. Ezek a rezgésmérő eszközök emellett segíthetnek a csapatoknak a gép kiegyensúlyozatlanságának kijavításában, és többféle érzékelőhöz is csatlakoztathatók. Kifinomultságuk miatt azonban a rezgéselemzőknek szakértőre van szükségük a részletes adatok értelmezéséhez.

4. Wireless Vizsgálati Rezgésérzékelő

A Fluke 3562 típusú vezeték nélküli rezgésszűrő érzékelő akkor működik a legjobban, ha sok félkritikus gépe van. Ahelyett, hogy megmondaná, mi a baj, egy szűrő rezgésérzékelő egyszerűen jelzi, hogy a gép megfelelően vagy rosszul működik. Ha az érzékelő problémát észlel, a megbízhatósági szakember a gép előzményeitől függően eldöntheti, hogy tovább vizsgálódjon-e vagy sem.
Mit csinál egy vezeték nélküli szűrővibrációs érzékelő?
Az átvilágító rezgésérzékelők folyamatosan gyűjtik a valós idejű adatokat, és riasztási értesítést küldenek, ha a rezgésmérések meghaladnak egy bizonyos küszöbértéket. Rendkívül hasznosak a nehezen hozzáférhető területeken lévő gépek ellenőrzésére, amelyeket kézi rezgésmérő eszközökkel nem lehet könnyen ellenőrizni. Mivel a Fluke 3562 szűrő rezgésérzékelő akkumulátor nélküli, nem kell állandóan a cseréjével törődni.

5. Wireless Rezgés Analízis érzékelő

A vezeték nélküli rezgéselemző érzékelő akkor a legjobb, ha az Ön szervezetében több tucat kritikus gép van. Ha egy kritikus eszköz meghibásodik, az leállíthatja a termelést, és akár más gépeket is károsíthat. Ezek a vezeték nélküli rezgésérzékelők gyorsan figyelmeztetnek egy géphibára (kiegyensúlyozatlanság, kiegyensúlyozatlanság, csapágysérülés, lazaság), és megmutatják a probléma súlyosságát, így a karbantartó csapatok cselekedhetnek a meghibásodás megelőzése érdekében. Fluke 3563 analízis rezgésérzékelő

Mit csinál egy vezeték nélküli rezgéselemző érzékelő?

Az olyan vezeték nélküli rezgésérzékelők, mint a Fluke 3563 Analysis Vibration Sensor, nyomon követik a gép teljesítményét, és nagy teljesítményű piezoérzékelővel rendelkeznek, amely mélyreható elemzést tesz lehetővé. Az adatok azonnali betekintést nyújtanak a megbízhatósági szakembereknek a termeléskritikus gépi problémákba. A gyors eredmények elegendő időt biztosítanak a karbantartó csapatoknak, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, mielőtt a gépek meghibásodnak.

 

6. Vezetékes rezgésfelügyeleti rendszer

A vezetékes rezgésfelügyeleti rendszer a legjobb a termeléskritikus gépek állapotfelügyeletére. A Prüftechnik VIBGUARD IIoT például képes turbinagenerátorok, papírgépek, nagysebességű orsók és több hajtású gépek felügyeletére. Ezek a fejlett rezgésmérő eszközök teljes körű rezgéselemzést biztosítanak az összetett gépek számára. VIBGUARD IIoT by PRUFTECHNIK
Mit csinál egy vezetékes rezgésfigyelő rendszer?
A vezetékes rezgésfigyelő rendszer nagy mennyiségű, nagy felbontású adatot rögzít. Lehetővé teszi a géphibák, rezonanciák, folyamatok és szerkezetek széles skálájának rezgéselemzését, és lehetővé teszi a megelőző karbantartást.
Hasznos tippek a rezgésmérő eszköz kiválasztásához
– Gondolja át, hogy milyen gépi problémákat szeretne először megoldani, és miért. Gondosan tekintse át a legköltségesebb karbantartási problémáit. Melyik gépei hibásodnak meg folyamatosan , mi okozta a problémát, és milyen hatással volt a termelésre?
– Használja ki a gyártó kísérleti programját, ha kínál ilyet. A próbaüzem lehetővé teszi, hogy a szervezet kipróbálhasson egy eszközt, mielőtt megvásárolná. A szállítótól függően a szervezet szakértői támogatást is kap a megfelelő kísérleti beállítás és a siker jobb biztosítása érdekében. A Fluke Reliability például kiterjedt képzést és távoli állapotfigyelési szolgáltatásokat kínál.
– Végezzen eszközkritikussági elemzést (ACA), hogy a rezgésmérések a megfelelő gépekre összpontosuljanak. Az eszközkritikussági értékelés az adatok felhasználásával pontosan azonosítja a legfontosabb eszközök tényleges üzleti értékét, és kiküszöböli az előítéleteket. A szervezet érdekelt felei elfogadott kritériumok alapján értékelik, osztályozzák és rangsorolják az eszközöket, és csoportosítják őket termeléskritikus, félkritikus és kevésbé kritikus kategóriákba.

 

MMS Multi Management  System Kft. 
2234 Maglód, Mendel Károly u.16.

Tel.: +36 70 206 4541
mms@mms-kft.hu

www.mms-kft.hu